YOUTH4N A természeti kincsek megőrzését támogató, környezettudatos szemléletet formáló program

YOUTH4N - Youth for Nature - FMP-E/1901/1.1/040 A természeti kincsek megőrzését támogató, környezettudatos szemléletet formáló program a fiatalok számára

Széchényi Terv Plusz
Széchenyi - Befektetés a jövőbe

YOUTH4N - Youth for Nature - FMP-E/1901/1.1/040 A természeti kincsek megőrzését támogató, környezettudatos szemléletet formáló program a fiatalok számára

A PROJEKT CÉLJA, TARTALMA 

ÁLTALÁNOS ADATOK

 • Projektnév: YOUTH4N | Youth For Nature - A természeti kincsek megőrzését támogató, környezettudatos szemléletet formáló program a fiatalok számára
 • Projekt azonosító száma: FMP-E/1901/1.1/040
 • Prioritási tengely: PT1 Természet és kultúra
 • A kisprojekt vezető partner megnevezése: Szikszó Város Önkormányzata
 • A kisprojekt költségvetéssel rendelkező partnerének megnevezése: Felsővály (Vyšné Valice) Önkormányzata
 • A projekt kezdete: 2020. augusztus 1.
 • A projekt vége: 2021. július 31.
 • A projekt költségvetése: 58 037,71 EUR
 • A projekt végrehajtásának helyszíne a Szlovák Köztársaság területén: Felsővály (Vyšné Valice)
 • A projekt végrehajtásának helyszíne Magyarország területén: Szikszó város, Karolai Oktatóközpont (Szalonna)

 

A PÁLYÁZAT SZAKMAI TARTALMÁNAK RÖVID ÖSSZEFOGLALÁSA

A projekt fő célja a természeti örökség megőrzése egészség- és környezettudatos szemléletformáló programokon keresztül az érintett települések fiataljai és családjaik, nevelőik számára.

A célok elérése érdekében közös szakmai anyagok kidolgozása, szemléletformáló programok, egészség- és környezettudatos tematikájú rendezvények szervezése valósul meg a partnerek együttműködésével. Az alkalmazásra kerülő interaktív, innovatív oktatási módszerek segítik a fiatalok érdeklődésének felkeltését, a pozitív irányú szemléletváltást. A közös alkotóversenyek, csereprogramok, révén az önkormányzatok között széleskörű szakmai együttműködés alakul ki a környezeti oktatás területén.

A projektben felújításra kerül a Karolai Oktatóközpont, amely gyönyörű természeti környezetet biztosít az eseményeknek. Az intézmény korábban Környezet-, Természetvédelmi és Ökológiai Oktató Központ, nagy hagyományokkal és tapasztalatokkal rendelkezik a környezeti nevelés terén, melyek megújítása is célja a projektnek.

 

A PROJEKT CÉLJA

A projekt specifikus célkitűzései a hosszú távú cél elérése érdekében:

 • Közös szemléletformáló programok, egészség- és környezettudatos tematikájú rendezvények szervezése a természeti örökség megőrzése érdekében elsődlegesen a fiatal korosztály számára;
 • Interaktív, innovatív oktatási módszerek alkalmazása annak érdekében, hogy a fiatalok érdeklődését felkeltsük a téma iránt, gondolkodásmódjukat pozitív irányba mozdítsuk;
 • Az önkormányzatok közötti szakmai együttműködés kialakítása a környezeti oktatás területén.

 

KOMMUNIKÁCIÓ, DISSZEMINÁCIÓ

TANULMÁNYKÖTET

A projekt keretében „KÖRNYEZETTUDATOS MARKETING ELMÉLET ÉS GYAKORLAT A FIATALOK SZEMLÉLETFORMÁLÁSA ÉRDEKÉBEN – Szemelvények egészség- és környezettudatos marketing megoldásokból” címmel tanulmánykötetet jelentetünk meg.

A tanulmánykötetben bármilyen, az egészség- és környezettudatosságot érintő általános, vagy helyi, konkrét – problémákat, negatív jelenségeket, megoldásokat ismertető, véleményeket bemutató – avagy jó példákat, jó megoldásokat ismertető, népszerűsítő témában szeretnénk rövid (maximum 6-7 oldalas) tanulmányokat, cikkeket megjelentetni. Az ISBN számmal ellátott tanulmánykötetet a projekt zárókonferenciájára, augusztus 31-ére jelentetjük meg, nyomtatott és elektronikus formában.

A részletes felhívás elérhető ITT 

A tanulmány formai követelményei elérhetők ITT

Tanulmánykötet HU ITT

Tanulmánykötet SK (később kerül feltöltésre)

 

Karolai Oktatási Központ átadása

A pályázat keretében felújításra került a Rakacai-tó partján lévő létesítmény egyik épületszárnya, melynek hivatalos átadására 2021. augusztus 31-én 10:00 órakor kerül sor.

Meghívó elérhető ITT

Fotók ITT

 

Zárókonferencia

A projekt zárókonferenciájára 2021. augusztus 31-én 14:30 órakor kerül sor a Karolai Oktatási Központ megújult szárnyában.

Meghívó elérhető ITT

Előadások (később kerül feltöltésre)

Fotók ITT

 

IFJÚSÁGI ÉS DIÁK CSEREPROGRAMOK

A workshopok alkalmával számos környezettudatossági témában szerezhettek ismereteket mind a szikszói, mind pedig a felsővályi fiatalok. Ezeket mintegy megkoronázza a két csereprogram, amikor a szikszói fiatalok Felsővály és környékén, a felsővályiak pedig Szikszó és környékén, főleg a Rakacai-tó mellett és az Aggteleki Nemzeti Park területén tölthetnek el 2-2 tartalmas napot.

 

A csereprogram koncepciója és forgatókönyve elérhető ITT 

 

1. Csereprogram

2021. augusztus 4-5. Felsővályi és környékbeli fiatalok érkeznek Magyarországra

A program elérhető ITT 

Képek

 

2. Csereprogram

2021. augusztus 5-6. Szikszói fiatalok utaznak Felsővályba

A program elérhető ITT 

Képek

 

KÖRNYEZETTUDATOSSÁGOT NÖVELŐ RENDEZVÉNYEK

A környezettudatos szemlélet kialakítása főként rendezvények keretében kerül megvalósításra. Az elsődleges célcsoport  elérésére (fiatal- és gyermekkorú lakosság) 2 napos workshopok – környezeti témák megvitatása, előadások, rendhagyó környezetórák, animált programok, sport és életviteli programok – kerülnek megszervezésre.

 

1. workshop

2021. július 8-9-én került rá sor Felsővályban, ahol szikszói diákok, fiatalok vettek részt.

A workshop programja elérhető ITT 

Képek

 

2. workshop

2021. július 14-15-én került rá sor Szikszón, ahol ugyancsak szikszói diákok, fiatalok vettek részt.

A workshop programja elérhető ITT 

Képek

 

3. workshop

2021. augusztus 2-3-án került rá sor, amikor felsővályi diákok, fiatalok érkeztek hozzánk. A programok a Rakacai-tónál és az Aggteleki Nemzeti Park területén kerültek lebonyolításra

A workshop programja elérhető ITT 

Képek

 

A másodlagos célcsoport elérésére (lakosság) településszinten szervezett nagyrendezvény keretében kerül környezettudatossági program megszervezésre a szlovák partner részvételével. Helyszín: Szikszó

A lakossági környezettudatossági program az augusztus 20-i városi ünnepség alkalmával lesz látogatható.

Helyszín: Szikszó, Kálvin tér

A programot biztosítja: Holocén Természetvédelmi Egyesület

Programok: Környezeti értékek művészi fotókon – kiállítás, kérdőívek, kvízjátékok környezettudatossági témákban – jutalom: gyümölcs, matricák, képeslapok.

Képek

 

KÖRNYEZETTUDATOSSÁGI VERSENY

A projekt keretében „Egészség és környezettudatosságért” kreatív videó-pályázatot hirdetünk, melyre nevezni lehet bármilyen, az egészség- és környezettudatosságot érintő általános, vagy helyi, szikszói – problémákat, negatív jelenségeket, megoldásokat ismertető, véleményeket bemutató – avagy jó példákat, jó megoldásokat ismertető, népszerűsítő témában. A kisfilmeket bármilyen video-technikával el lehet készíteni.

A pályázat ezen alkotóversenyén részt vehetnek Szikszó és Felsővály települések

 • általános és középiskolás tanulói, egyénileg vagy 3-5 fős alkotócsoportokban;
 • a településeken élő 18-25 év közötti fiatalok, egyénileg vagy 3-5 fős alkotócsoportokban;
 • a települések felnőtt, 25 évnél idősebb lakossága, egyénileg vagy 3-5 fős alkotócsoportokban, a fiatalokat célzó alkotásokkal.

A korcsoportonként első három helyezett pályaművet tárgyjutalmakkal, elsősorban számítástechnikai, infokommunikációs eszközökkel díjazzuk.

Díjátadás a Karola Oktatási Központban tartandó Zárókonferencián, 2021. augusztus 31-én.

A részletes felhívás elérhető ITT

Díjazott pályamunkák (később kerül feltöltésre)

 

KAROLA OKTATÁSI KÖZPONT FELÚJÍTÁSA

 

A projekt keretében sor kerül a Szikszó Város tulajdonát képező, Szalonna Üdülőtelep 2023 helyrajzi számú Karola Oktatási Központ felújítására. A felújítás után a központ több projekt rendezvény színhelyéül is szolgál.

Az épületegyüttes egy régi, valamikori kúriaszerű épületből, és egy új, szabálytalan alaprajzú szárnyból áll – ez utóbbi kerül felújításra a projekt támogatásával.

A felújítás kiterjed a burkolatokra, festésre, a vizesblokkokra, szaniterekre, szerelvényekre, az emeleti helyisége parkettázására, ajtók cseréjére, a vízhálózatra és a kazánházra.

 

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

www.skhu.eu

www.viacarpatia-spf.eu

A honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Aktuális híreink

Nyertes pályázatok

Széchenyi - Befektetés a jövőbe

Elérhetőségek

Cím: 3800, Szikszó Kálvin tér 1.
Tel: +36 46 / kattintson
E-mail: kattintson