Tájékoztatás szabadtéri tüzek megelőzéséről

Tájékoztatás szabadtéri tüzek megelőzéséről

Széchényi Terv Plusz
Széchenyi - Befektetés a jövőbe

Tájékoztatás szabadtéri tüzek megelőzéséről

Az elhanyagolt, gazos területek tulajdonosainak, használóinak jogszabály által előírt kötelezettsége a száraz gyomnövények eltávolítása, valamint a növényi hulladék vagy lábon álló növényzet, tarló égetésére vonatkozó előírások, tilalmak betartása.

 

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII.5.) BM rendelet (továbbiakban: OTSZ) 225. § (3) és (1) bekezdése alapján:

„(3) Ha jogszabály másként nem rendelkezik, az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.”

„(1) Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi, valamint a külterületen lévő zártkerti ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.”

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet 27. § (2) és (3) bekezdése alapján:

„(2) Hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése, a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével tilos. Nyílt téri hulladékégetésnek minősül, ha a hulladék – az elemi kár kivételével – bármilyen okból kigyullad.

” (3) Lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetése tilos.”

 

A szabad területen történő tűzgyújtás szabályairól, valamint a témában bővebb információ az alábbi honlapon érhető el: https://baz.katasztrofavedelem.hu/36465/tuzgyujtas-szabalyai-szabad-teruleten.

Archív tartalmak

Banner 1 Interreg YOUTH4N Banner 3

Aktuális híreink

Nyertes pályázatok

Széchenyi - Befektetés a jövőbe

Elérhetőségek

Cím: 3800, Szikszó Kálvin tér 1.
Tel: +36 46 / kattintson
E-mail: kattintson