Szikszó újra-tervezése

Széchényi Terv Plusz
Széchenyi - Befektetés a jövőbe

Szikszó újra-tervezése – csináljuk közösen

2021-ben, az új európai uniós tervezési-költségvetési időszak elején kötelező megújítanunk Szikszó minden tervezési dokumentumát. Itt a lehetőség, hogy közösen „kitaláljuk”, „újra formáljuk” a várost, a jövőképét, fejlesztésének koncepcióját, stratégiai megoldásait.

 

Szikszó újratervezés

Az „újratervezés” értelme elsősorban abban van, hogy a jövőben az történjen a városban, amit a szikszóiak akarnak, amivel a szikszóiak többsége egyetért, az itt-élők javára és ne kárára valósuljanak meg városfejlesztési lépések.  A jó tervekkel, átgondolt, következetes, jövőbemutató, kreatív, ötletes, de reális elképzelésekkel pedig könnyebben vonhatunk be a megvalósításukhoz pályázati, európai uniós és kormányzati támogatásokat. Könnyebben lehetünk képesek az üzleti szféra beruházásait vonzani, s mi itt élők is támogató kereteket kapunk egyéni, családi döntéseink, jövőnk építéséhez. Kérjük, hogy az itt található űrlap kitöltésével jelezze, hogy részt venne-e javaslataival, véleményével a közös tervezésben, s milyen témákban! 

 

https://www.survio.com/survey/d/szikszo-tervezes  

 

Még úgy tűnik nem értek véget a tavalyi év megpróbáltatásai. Sajnos az egészségügyi veszélyhelyzet miatti korlátozások és az abból fakadó gazdasági visszaesés a városunk lehetőségeit, fejlődését is visszafogja, s nehezíti az általam koordinált feladatok elvégzését is. Ugyanakkor természetesen folytatjuk mindazt a munkát, melyekről az újságunk évzáró számában beszámoltam:

 • mihelyst az időjárás engedi indulhat a karolai felújítási munka és az ahhoz is kapcsolódó környezetvédelmi program-sorozat,
 • nemsokára „lecserélődik” a honlapunk,
 • áprilistól megújul a SIXO TV működése mind a műsorprogram, a tartalmi, mind pedig műszaki és vételi lehetőségek bővülésével,
 • a bővülő kertészeti tevékenységre épülően a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem tervezésének a végére érünk a napokban,
 • már alakítjuk a tésztaüzem kapacitásainak és értékesítési tevékenységét korszerűsítését, annak pályázati segítséggel történő fejlesztését,
 • a városunk nagyberuházásai a napokban eljutnak a tervezés intenzív, záró szakaszába, s néhány hónap múlva különböző gépek túrják majd az útjainkat a víz és szennyvízhálózat korszerűsítése, bővítése érdekében és a déli-iparterületünkön is láthatóak lesznek a csarnokok, az azokat körülvevő utak, infrastruktúra-építés,
 • s ezek is hozzájárulnak ahhoz, hogy új, ígéretes nemzetközi befektetői tárgyalásokat is kezdhettünk.

Az előző évben – a nagyon visszafogott költésekkel, racionalizálással - jórészt sikerült megvalósítani a város pénzügyi konszolidációját, s kialakítani, szabályozni működésének kiszámíthatóságát. Sok problémát megoldottunk, sokat nem, sőt magunk is generáltunk új kihívásokat, feladatokat, nehézségeket. A városunk költségvetése ez évben sem egészen optimista.

 

Itt az ideje, hogy kitaláljuk, újra tervezzük a jövőnket

 

2020 nyarán a Képviselő Testület elfogadta a következő négy évre szóló Gazdasági Programot, melyet széleskörűen bemutattunk, s mindenki számára elérhető a honlapunkon. Ebben már megfogalmaztuk azokat az alapelveket, melyek menten elindulhatunk egy „erőt adó” kisváros megteremtésének útján.

 

2021-ben, az új európai uniós tervezési-költségvetési időszak elején kötelező megújítanunk Szikszó minden tervezési dokumentumát. Itt a lehetőség, hogy közösen „kitaláljuk”, „újra formáljuk” a várost, a jövőképét, fejlesztésének koncepcióját, stratégiai megoldásait, konkrét projekteket, beruházásokat, fejlesztéseket jelöljünk ki, újítsuk meg rendezési tervünket, szabályozzuk közösen, hogy a városban hol, mi épülhet és mi nem. Az „újratervezés” értelme elsősorban abban van, hogy a jövőben az történjen a városban, amit a szikszóiak akarnak, amivel a szikszóiak többsége egyetért, az itt-élők javára és ne kárára valósuljanak meg városfejlesztési lépések.  A jó tervekkel, átgondolt, következetes, jövőbemutató, kreatív, ötletes, de reális elképzelésekkel pedig könnyebben vonhatunk be a megvalósításukhoz pályázati, európai uniós és kormányzati támogatásokat. Könnyebben lehetünk képesek az üzleti szféra beruházásait vonzani, s mi itt élők is támogató kereteket kapunk egyéni, családi döntéseink, jövőnk építéséhez.

 

Vonzó, attraktív kisvárost építsünk – mely ígéretes otthonteremtést, az itt élőknek „jóllétet”, közösséget, a vendégeinek pihenést, élményt, a gazdálkodóinak sikert ad!

 

Az egyes fejlesztési dokumentumok elkészítésére, a különböző témák megvitatására számos, nagyobb és kisebb fórumot, vitát, workshopot szervezünk majd a következő hónapokban, s írásban is lehet vélemény nyilvánítani, javaslatot megfogalmazni. 

 

Kérem kapcsolódjanak be a márciustól kezdődő, egész éven át tartó tervezési munkába!

 

Kérem a Szik-szó újságban elérhatő jelentkezési-táblázat kitöltésével és a városházára (a bejáratnál lévő ládába, vagy a titkárságra) történő visszajuttatásával jelezzék, hogy mely témák kidolgozásában, véleményezésében szeretnének mindenképpen részt venni! A város honlapján, a www.szikszo.hu oldalon is megtalálják a jelentkezési lehetőséget, aki teheti, kérem ott jelentkezzen! 

 

https://www.survio.com/survey/d/szikszo-tervezes  

 

Mint látják széleskörű tervezésre kerül sor, hiszen elkészítjük:

 • a jelenleg helyzet értékelését, állapotfelmérést,
 • az új városfejlesztési koncepciót,
 • az integrált településfejlesztési stratégiát (az ITS-t),
 • a három kiemelt fejlesztési terület programját:
        Belváros fejlesztési programot
        Kreatív city- park programot
        Magyar-hegyi pincefalu program
 • a helyi gazdaságfejlesztési programot,
 • turizmusfejlesztési stratégiát és programot,
 • agrár-élelmiszer gazdaság fejlesztési programot,
 • a tudás(képzés)-kultúra-sport fejlesztési programot,
 • az infrastruktúra- zöldterület fejlesztési programot,
 • lakóterületi fejlesztési programot,
 • a környezetvédelmi programot,
 • Egészség- és szociális ügyek programját,
 • Közösség-építés, civil fejlődés
 • Esélyegyenlőség szegregátumok felszámolása
 • Városmarketing, kommunikációs programot.

 

Tervezni jó – öröm! Megvalósítani még jobb – élmény és dicsőség! Kezdjük, csináljuk közösen!

Archív tartalmak

Banner 1 Interreg YOUTH4N Banner 3

Aktuális híreink

Nyertes pályázatok

Széchenyi - Befektetés a jövőbe

Elérhetőségek

Cím: 3800, Szikszó Kálvin tér 1.
Tel: +36 46 / kattintson
E-mail: kattintson