SZIA-SZIKSZÓ közösségi program indul

SZIA-SZIKSZÓ közösségi program

Széchényi Terv Plusz
Széchenyi - Befektetés a jövőbe

SZIA-SZIKSZÓ közösségi program

SZIA-SZIKSZÓ – város- és közösségépítő komoly és játékos, vidám programok – felelős tevékenység - szórakozás – rejtély - nyeremények – Bárki csatlakozhat egy-egy alakuló szikszói SZIA-közösségbe. Részletek a Szik-Szó újságban és a szikszo.hu oldalon, ahol regisztrálni is lehet… itt https://www.survio.com/survey/d/Szia-Szikszo

szia-szikszo

„SZIA” város- és közösségépítő programba várunk …

Mi ez a SZIA-program?

Egy egyedi kezdeményezés, mozgalom, annak érdekében, hogy minél komfortosabban, nyitottabban, együttműködően, közös élményeket szerezve, egymást is támogatva, a várost szépítve, építve éljünk Szikszón. A SZIA név, a „SZikszón Itthon Aktívan” szlogenből született, mely jól kifejezi a „program lazaságát”, formálhatóságát, célját.

A SZIA-programmal nem titkolt célunk, hogy új közösségek jöjjenek létre, a régi, ismertségek, barátságok megerősödjenek és újak alakuljanak ki, együtt programokat szervezzünk, új terveket valósítsunk meg, mindezzel erősítsük a városunkhoz való kötődést, a kölcsönös tenni akarást, a lokálpatriotizmust, azaz „erőt adni Szikszónak”.

Már jó két éve hirdetjük, mondjuk, hogy „Szikszó erőt ad”. Már megszoktuk, automatikusan használjuk kiadványainkon, hivatalos, vagy éppen közösségi média megjelenésekben, s egyre gyakrabban hallom, mondom különböző helyzetekben „összekacsintó” biztatásként barátaink, ismerőseink felé, „semmi gond, tudod, Szikszó erőt ad”. Talán egyre többen bízunk benne, hogy fejlődő városunk, Szikszó tényleg erőt tud majd adni jelenlegi és jövőbeni, vagy éppen visszatérő egykori polgárainak, a családoknak, a vállalkozói és civil szervezeteinek, az érkező befektetőknek, a turistáknak, a vendégeknek. De a város mi vagyunk, mi szikszóiak. Ha ismerjük, ha tiszteljük egymást, ha képesek vagyunk egymással beszélni, közösen cselekedni, ha a városban is, a városért is felelősen gondolkodunk, hozzáadunk és számonkérünk, akkor a város tényleg erős lesz. Szikszó városának az erőt, mi szikszóiak, s a barátaink, a szövetségeseink, a támogatóink, együtt adjuk, a SZIA-programmal ezt szeretnénk „erősíteni”.  

Hogyan csatlakozzunk a SZIA-programhoz?

  • Hozzunk létre a „szomszédsággal”, ismerősökkel, barátokkal, családjaikkal – elsősorban (de nem kizárólagosan) az utcából, a szomszédos utcákból, városrészből egy „SZIAközösséget” – 15-től akár 100 fős társaságot, egytől akár százéves korig életkorúakat - s adjunk a közösségnek egy „szikszói történelmi városrész nevet”!
  • A közösségképviselője regisztrálja a „csapatot” a honlapon, a @Szikszo.varoshaza facebook oldalon elhelyezett linken.  

Hogyan működik 2022-ben a SZIA-program?

A program közösen és önállóan formálva működik majd, de erre a „próbaévre” kiindulásul javaslunk néhány fontos, tartalmi elemet.

  1. Az első SZIA-közösség napon mindenki megkapja a szervezőktől, a város vezetőitől a mozgalom pólóingjét, s egy laza beszélgetés keretében a közösség megvitatja, meghatározza a közvetlen lakókörnyezet leginkább megoldandó városfejlesztési, ún. kisprojekt feladatait.   
  2. A nyár folyamán, július elején megrendezzük Szikszó város első hivatalos futóversenyét.
  3. A nyáron közösen megoldjuk a „szikszói Thököly-rejtélyt”, mely a fejdelem 1683-ban a híres, győztes csatát megelőző nyári családi, szikszói tartózkodásához, „erőgyűjtéséhez” kötődik.
  4. Környezetvédelmi, városképvédelmi, várostisztasági SZIA-napot szervezünk – előkészítjük közösen az „ehető-város” fejlesztési programot.
  5. SZIA-közösségi várostervezési napon együtt formáljuk a Kreatív - városi rekreációs, sport és pihenő – park elképzelést
  6. A közös alkotás öröméért, a SZIA-közösségek ötlettervei alapján, közösen festjük újra a belváros egy nagy, megújítandó falfelületét.
  7. Közös vendégfogadást szervezünk.

Az év közös SZIA-napjain, rendezvényein, avagy a SZIA-közösség önálló, saját kezdeményezésein az „aktivitásokat” a logónk madár-szimbólumával díszített „tallérokkal” mérjük. A legaktívabb közösségek elismerésben, ajándékokban részesülnek, s az első találkozón meghatározott legfontosabb „kisprojekt feladat” megvalósítása „soron kívül” beépül a következő év önkormányzati költségvetésébe. További részletek folyamatosan a honlapon és a város hivatalos facebook oldalán olvashatók.

Érdeklődés, javaslatok, egyeztetés piskoti.istvan@szikszo.hu alpolgármester, illetve gecsei.aniko@szikszo.hu városmarketing menedzser. 

Archív tartalmak

Banner 1 Interreg YOUTH4N Banner 3

Aktuális híreink

Nyertes pályázatok

Széchenyi - Befektetés a jövőbe

Elérhetőségek

Cím: 3800, Szikszó Kálvin tér 1.
Tel: +36 46 / kattintson
E-mail: kattintson