Fekvenyomás Diákolimpia április 23-24-én az Inkubátorházban

Fekvenyomás Diákolimpia április 23-24-én az Inkubátorházban

Széchényi Terv Plusz
Széchenyi - Befektetés a jövőbe

Fekvenyomás Diákolimpia április 23-24-én az Inkubátorházban

Ritkán rendeznek országos sportversenyt vidéken, de Szikszón már a második alkalommal. Minden idők legnagyobb létszámú diákolimpiájára várják a hétvégén a versenyzőket és a nézőket, ahol az erőemelés sportágban a fekvenyomók mérik össze tudásukat.

Szikszón az Inkubátorházban rendezik meg a XXI. Fekvenyomás Diákolimpiát április 23-24-én.  A 14-20 éves diákok országos versenyén az elődöntők során legjobban teljesítők mérik most össze a tudásukat, több mint kétszázan.

A Fekvenyomás Diákolimpiát az oktatásért felelős miniszter a Magyar Diáksport Szövetséggel (MDSZ) közösen hirdette meg. A versenyt a Magyar Erőemelő Szövetség rendezi meg, melynek célja a diákok rendszeres testmozgásra ösztönzése, a fekvenyomás sport népszerűsítése.

A rendezvényen részt vesz többek között Mészáros László, az ifjúsági és junior fekvenyomó szövetségi kapitány. A sokszoros világbajnok erőemelő, aki Borsod-Abaúj-Zemplén megye legjobbjaként idén már hatodik alkalommal vehette át az „Év sportolója” díjat. Tavaly világcsúccsal (281 kg) nyert vb-aranyérmet.

A diákolimpia sportolóit és vezetőit a szombaton 10 órakor kezdődő megnyitón Sváb Antal polgármester köszönti.

Az országos versenyre érdemes nézőként is ellátogatni, de akinek kevesebb ismerete van a sportágról, azok számára álljon itt egy rövid összefoglaló a sportág lexikonból.

Az erőemelés három fogásneme: a guggolás, a fekvenyomás és a felhúzás. A fekvenyomás során a versenyző a fek­ve­nyomópadon hanyatt fekve helyezkedik el, úgy, hogy a feje, a válla, a feneke érinti a fekvenyomópad felületét, a talpak stabilan a talajon vannak. A versenyző a mellkasára engedi a rudat, és ott tartja mozdulatlanul a vezetőbíró „press” (angol szó, jelentése: „nyomás”) vezényszaváig, amely után megkezdheti a súly kinyomását. A felhúzásnál a versenyzőnek a lábai előtt vízszintesen fekvő rudat kell felemelnie, úgy, hogy a gyakorlat végén a térdeinek ki kell egye­nesedniük, és a vállait ki kell húznia. A gya­korlat végén a súlyt kontrolláltan vissza kell helyeznie a földre (nem eshet ki a kezéből).

Látogassunk el a versenyre, drukkoljunk a sportolóknak, mert mint tudjuk Szikszó erőt ad.

 

Archív tartalmak

Banner 1 Interreg YOUTH4N Banner 3

Aktuális híreink

Nyertes pályázatok

Széchenyi - Befektetés a jövőbe

Elérhetőségek

Cím: 3800, Szikszó Kálvin tér 1.
Tel: +36 46 / kattintson
E-mail: kattintson