Ebzárlat, legeltetési tilalom

Ebzárlat, legeltetési tilalom

Széchényi Terv Plusz
Széchenyi - Befektetés a jövőbe

Ebzárlat, legeltetési tilalom

Ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe Szikszón is 2022. október 3-23. között a rókák veszettség elleni vakcinázása miatt.

Róka Szikszó határában (Fotó: Kiss Gellért)

A rókák és más vadonélő ragadozók veszettség elleni immunizálása megyénk Sajó vonalától keletre eső területén 2022. október 3-8. közötti időszakban történik. Az érintett területeken a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig legeltetési tilalmat és ebzárlatot kell elrendelni.

Az immunizálás során a vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki a területre. A települések sűrűn lakott részein nem történik vakcina kiszórás, a külterületi, külvárosi zöldterületeken azonban igen.

 

Az ebzárlat idején minden kutyát és macskát elzárva, illetve a kutyákat megkötve kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek. Zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan nem szökhetnek ki. A kutyát a tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.

A korlátozás alól mentesek azok a segítő és terápiás ebek, vadászebek, fegyveres erők ebei, katasztrófa-mentő ebek, melyek érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkeznek.

 

A legeltetési tilalom idején bármely állatfajba tartozó állatok vándorolva legeltetése tilos, és a település határától számított 500-1000 méteren belül kell megszervezni a legeltetést. Tilos a legelő területén, vagy a lakott területen kívüli állattartó telepek körül a pásztorebek, terelő kutyák használata.

 

A vakcinázási program sikerét bizonyítja, hogy a betegség az elmúlt években már csak elvétve fordult elő hazánkban. Utoljára 2017-ben mutatták ki a vírust Magyarországon.

A hazánkkal szomszédos országok közül Romániában és Ukrajnában még előfordul a veszettség. A román hatóság az utóbbi időben többször is kimutatta a veszettség vírusát a magyar határ közelében. A betegség jelenléte keleti szomszédainknál alátámasztja a hazai megelőző intézkedések fenntartásának fontosságát.

 

A téma iránt érdeklődőknek érdemes felkeresniük a Nébih veszettséggel foglalkozó tematikus honlapját, ami többek között a betegség terjedésének módjáról és a megelőzéséről is tájékoztat és arról is, hogyan ismerhetők fel a veszettség tünetei a vadonélő állatoknál.

Olvassa el a legeltetési tilalomról és ebzárlatról szóló határozatot, mely részletes tájékoztatást ad a témakörben.

Fotó: Kiss Gellért / Szikszó

Archív tartalmak

Banner 1 Interreg YOUTH4N Banner 3

Aktuális híreink

Nyertes pályázatok

Széchenyi - Befektetés a jövőbe

Elérhetőségek

Cím: 3800, Szikszó Kálvin tér 1.
Tel: +36 46 / kattintson
E-mail: kattintson